A jóga és a zene ugyanis egyedülálló módon rendelkezik olyan különleges, közös platformmal, amely az alábbi hármas egységben nyilvánul meg

Harmónia

A zenei harmónia mint struktúra és a jógapozítúrák felvételével felidézett belső energiaállapotok közötti alapvető rokonság felismerése és gyakorlása.

HARMÓNIA, LÉGZÉS, FÓKUSZ = ÁSZANÁK, PRÁNAJÁMA, MEDITÁCIÓ

Légzés

A hangszeres és valamennyi zene alapját, Kodály irányelvei alapján is, az ének, és a megfelelő ritmus jelenti, ahol is a harmonikus lüktetés a helyes légzés  elsajátítása által érhető el, akárcsak a jógában.

Míg a megfelelő légzés elsajátítása a zenében elvezet az élettel teli dallamformáláshoz és ritmushoz, addig a jógában a pránajáma, vagyis a légzésszabályozás, testet és tudatot energetizálva emeli a gyakorlót az Abszolút felé.

Fókusz

A koncentráció és a tökéletes egyhegyűség, vagyis ekágratá megvalósítása, mint a meditáció alapja;

A testi és szellemi harmónia az ászanák, azaz a jógapozíciók által érhető el, amelyek megnyújtják és erősítik az izmokat, rugalmassá teszik a gerincet és az ízületeket, valamint felfrissítik a vérkeringést.

Megfelelő táplálkozás

Hasonlóan ügyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra is, amellyel az elmét tisztává és a szervezetet ellenállóvá tehetjük a betegségekkel szemben.

Helyes légzés

A helyes légzés a pránajámán alapul, amelynek köszönhetően az egész tüdő megtelik oxigénnel, míg a fókuszáltság a meditáció által valósítható meg, amely ezen relaxált állapotnak köszönhetően feloldja az izmokban a feszültséget.

Pozitív gondolkodás

Mindezek felett pedig fontos alapelvnek tartom a pozitív gondolkodást, amelyben a meditáció rengeteget segíthet. Ekkor képessé válunk kizárni a negatív gondolatokat, lecsendesíteni az elmét és eljutni egy gondolatokon túli birodalomba.

Induljunk el együtt ezen a csodás úton

Korábbi szűkebb, és örök pátriámon, a klasszikus zene határain túltekintve azonban ki kell hangsúlyoznom azt is, hogy az út nem csak muzsikusok számára javasolt, s járható, hanem mindazoknak, akik a jóga szellemi és testi létet egyaránt új alapokra helyező ösvényének útjára kívánnak lépni.

Semmi másra nincs szükségünk, mint egy matracra, egy puha nadrágra és egy felsőre, s mindenekelőtt az elhatározásra, hogy ezen a csodálatos úton végül elinduljunk.